Et forløb i Ud af Voldens Skygge består af fem faser: en visitationsfase, en rådgivnings- og stabiliseringsfase, en behandlingsfase, en efterværnsfase og en udslusningsfase. Deltagerne bliver tilbudt et forløb i UVS ud fra en screeningssamtale.
Formålet med Ud af Voldens Skygge (UVS) er, at voldsudsatte personer og deres børn modtager terapeutisk behandling. Behandlingen skal hjælpe dem til at bearbejde fysiske og psykiske reaktioner efter at have levet i et voldeligt forhold (Mødrehjælpen, 2019).
Forløbets opbygning
Et behandlingsforløb i UVS varetages af socialrådgivere, pædagoger, terapeuter og psykologer og varer typisk mellem et og halvandet år (Mødrehjælpen, 2019).
Der er fem faser i et UVS-forløb:
- Visitationsfase: deltagerne bliver tilbudt et forløb ud fra en visitationssamtale, hvor det blandt andet vurderes, hvorvidt deltageren er egnet til et gruppeforløb eller har brug for individuel terapi.
- Rådgivnings- og stabiliseringsfase: Formålet er at stabilisere den voldsudsatte persons situation og at øge sikkerheden.
- Behandlingsfase: Formålet er, at den voldsudsatte person får bearbejdet traumatiske oplevelser og får reduceret følgevirkningerne af volden gennem individuel terapi eller gruppebehandling.
- Efterværnsfasen: Der tilbydes efterværnsforløb.
- Udslusningsfasen: der tilbydes fx en mentorordning med en frivillig familieven, som hjælper og støtter familien efter behandlingen (Dias et al., 2020; Eriksen, 2014; Mødrehjælpen, 2012; Mødrehjælpen, 2018).
Børn tilbydes individuelle samtaler eller gruppeforløb, hvor de kan få bearbejdet deres oplevelser med vold (Mødrehjælpen, 2020).
Læs mere
Du kan læse mere om Ud af Voldens Skygge på indsatsens hjemmeside.
Kilder
Dias, Annette Bugge; Carina Bothilde Nielsen & Helle Dalgaard Lauridsen (2020). Mødrehjælpens arbejde med børn der vokser op i familier præget af vold. I Oldrup, H. (red.) Vold i familien - Viden for fagfolk, Akademisk forlag, s. 296-311.
Eriksen, Sara et al. (2014). Ud af Voldens Skygge II. Evaluering af rådgivning- og behandlingseffekt (pdf). Odense: Videnscenter for Psykotraumatologi.
Mødrehjælpen (2012). Ud af voldens skygge – Mødrehjælpens guideline til arbejdet med voldsramte kvinder og deres børn. Kbh: Mødrehjælpen.
Mødrehjælpen (2018). Mundtligt oplæg. Kbh: Mødrehjælpen. Oktober 2018.
Mødrehjælpen (2019). Mailkorrespondance. Kbh: Mødrehjælpen. November 2019.
Mødrehjælpen (2020). Mailkorrespondance. Kbh: Mødrehjælpen. Februar 2020.