Familierådslagning

Udsatte børn Udsatte unge Særlige støttebehov Forebyggelse Faglig tilgang Forebyggende og støttende indsatser til børn og unge

Familierådslagning kan bruges i en tidlig og forebyggende indsats og i igangværende børnesager. Metoden kan også bruges som et led i en afklaring af, om en anbringelse er den rette støttende indsats for barnet eller den unge. Familierådslagning bidrager til at inddrage barnets, den unges og forældrenes netværk i beslutninger vedrørende barnet.

Tanken bag familierådslagning er, at det udvidede netværk omkring et barn eller en ung har unikke kundskaber, erfaringer og ressourcer, som er gavnlige for beslutningsprocessen. Målgruppen for familierådslagninger er børn og unge, hvor enten familie eller fagpersoner er alvorligt bekymrede for barnets eller den unges trivsel. Metoden kan dog også benyttes i sager, hvor der er en mindre bekymringsgrad. Det kan variere fra barn til barn, hvem der indgår i det udvidede netværk.

Familierådslagning kan bl.a. bruges som et led til at afklare, om den rette indsats for barnet eller den unge er at blive anbragt, samt til at sikre kvalitet i anbringelser. Erfaringer fra praksis viser bl.a., at familier er tilfredse med forløbet.

Familierådslagning foregår i samspil med socialforvaltningen, idet socialforvaltningen har en vigtig ekspertise på fagområdet, mens netværket omkring barnet eller den unge har vigtig viden om barnet, den unge og familien. Netværket kan være en del af at etablere de rigtige løsninger, og de kan bidrage til, at der skabes et trygt rum for inddragelse af det enkelte barn eller ung. Netværket inddrages i alle faser af familierådslagningen og medvirker til at udvikle og eventuelt revidere en mulig barnets plan eller ungeplan i samarbejde med fagpersonerne.

Kontakt

Mette Frost Jørgensen
S: Specialkonsulent