Interviews med danske brugere af SARA (eller sammenlignelige værktøjer) tegner et positivt billede af brugen af risikovurderingsværktøjet. Afprøvninger af SARA:SV fra Canada og Sverige viser bl.a., at værktøjet er relevant og nemt at anvende.
SARA-V3 er den tredje version af det standardiserede risikoværktøj Spousal Assault Risk Assessment (SARA). SARA-V3 er den nyeste version af værktøjet og inkluderer den mest opdaterede viden på området.
International litteratur på området fremhæver en række fordele ved at benytte standardiserede risikovurderingsværktøjer. Værktøjerne hjælper bl.a. med at:
- Opkvalificere og understøtte fagpersonens professionelle skøn med retningslinjer
- Differentiere mellem akutte og mindre akutte tilfælde af vold
- Kvalificere den voldsudsatte persons egen oplevelse (Weih et al., 2019).
Social- og Boligstyrelsen har ifm. et internt notat interviewet en række danske aktører, der anvender SARA og/eller et sammenligneligt værktøj. Aktørerne er positive over for værktøjernes systematiske grundighed og mulighed som fælles forståelses- og referenceramme (Socialstyrelsen, 2022).
Afprøvninger i Canada og Sverige
Der findes også en kortere version af SARA ved navn SARA short version (SARA:SV). SARA:SV er særlig beregnet til, når politiet laver risikovurderinger, mens den længere SARA-V3 egner sig bedre til risikovurdering på socialområdet.
Afprøvningerne af SARA:SV peger på, at:
- risikofaktorerne er relevante
- risikovurderingen bliver specifik ift. den enkelte sag
- værktøjet er nemt for politifolk at anvende (Kropp et al, 2008; Weih et al., 2019).
Viden om effekten af SARA-V3 er begrænset, eftersom SARA ikke er systematisk afprøvet i Danmark. Social- og Boligstyrelsens viden om effekten af SARA bygger på udviklernes positive afprøvninger af SARA:SV i:
- 50 sager fra seks politimyndigheder i Canada
- 283 sager fra Rikspolisstyrelsen i Sverige.
Dertil har Social- og Boligstyrelsen i 2020 og 2021 interviewet danske aktører, der anvender SARA eller et sammenligneligt værktøj. Interviewene tegnede ligeledes et positivt billede.
Kilder
Kropp, P. Randall; Henrik Belfrage & Stephen D. Hart (2008). Vurdering af risiko for samlivsrelateret vold. SARA:SV. Brugervejledning (version 2). Dansk Oversættelse Af Rigspolitiet, Nationalt Forebyggelsescenter i 2017.
Socialstyrelsen (2022). Internt notat om risikovurderingsværktøjer til vold i nære relationer. Odense: Socialstyrelsen.
Weih, Nathalie; Katrine Bindesbøl Holm Johansen & Helene Oldrup (2019). Risikovurdering af vold i nære relationer. Et inspirationshæfte til fagpersoner. Frederiksberg: Lev Uden Vold.