Plejefamilierne oplever styrkede kompetencer, mindre stress og øget tilfredshed i rollen som plejeforældre.
VIVE har evalueret samarbejdsmodellen mellem plejefamilier og døgninstitutioner. Her er det bl.a. undersøgt hvilke effekter, der opleves hos de plejeforældre, der har været en del af den individuelle variant af samarbejdsmodellen og hvilke effekter der opleves hos de plejefamilier, der har deltaget i den gruppebaserede variant af samarbejdsmodellen.
Virkning for plejeforældrene
Evalueringen viser, at plejeforældrene i både den individuelle og den gruppebaserede variant oplever, at deres kompetencer er styrket som følge af den kompetenceudvikling, de har modtaget i forbindelse med samarbejdsmodellen.
Det kan på baggrund af evalueringen ikke konkluderes, hvorvidt samarbejdet mellem plejefamilier og døgninstitutioner bidrager til øget stabilitet i anbringelserne.
De to varianter virker forskelligt
Oplevelsen af styrkede kompetencer er særligt udtalt hos de plejeforældre, der har modtaget den individuelle variant, fordi kompetenceudviklingen er målrettet konkrete udfordringer, de står med i rollen som plejeforældre.
Til gengæld oplever de plejeforældre, der har fået tilbudt den gruppebaseret variant, mindre stress og øget tilfredshed i rollen som plejeforældre. De udtrykker også, at de er glade for at være en del af et netværk, som bl.a. giver dem en følelse af ikke at være alene.
Virkning på et organisatorisk plan
Samarbejdet mellem døgninstitutioner, plejefamilier og familieplejekonsulenter - samt i nogen grad myndighedsområdet - har desuden haft en række organisatoriske virkninger. Eksempelvis er relationerne mellem parterne blevet styrket, og kommunikationen er mere systematisk efter indførelsen af samarbejdsmodellen.
Læs mere
Du kan læse mere om resultaterne af VIVEs evaluering af samarbejdsmodellen mellem plejefamilier og døgninstitutioner på VIVE's hjemmeside