FFT er implementeret i flere danske kommuner. Evalueringen formidler erfaringer fra kommunernes implementeringsforløb og peger på opmærksomhedspunkter for succesfuld implementering.
FFT er implementeret i flere kommuner i Danmark.
Evaluering af implementeringen viser, at FFT giver terapeuterne meningsfulde værktøjer til arbejdet med familierne, og at den teambaserede arbejdsform opleves som en styrke ved FFT i forhold til tidligere arbejdsformer (Kessing & Scavenius, 2016; Scavenius & Lindberg, 2018).
Ledelse er vigtig i implementeringen
Ledelsen spiller ifølge evalueringen en central rolle i implementeringen. De kommuner, der har implementeret FFT, har blandt andet sikret ledelsesinvolveringen gennem styregrupper, som er med til at følge op på og sikre fremdriften (Kessing & Scavenius, 2016; Scavenius & Lindberg, 2018).
FFT-terapeuterne
FFT-terapeuter kan have forskellige faglige baggrunde fx socialrådgiver eller psykolog. Terapeuternes opgave er at bringe FFTs arbejdsmetoder i spil i behandlingsforløbet. Derfor er rekruttering, træning og fastholdelse af medarbejdere vigtige elementer i succesfuld implementering (Kessing & Scavenius, 2016; Scavenius & Lindberg, 2018).
Erfaringer med målgruppen
Evalueringen viser, at FFT har størst effekt for den lidt ældre del af målgruppen pga. deres refleksionsniveau. Desuden oplever terapeuterne, at det er vigtigt at være vedholdende for at fastholde familier i terapi (Scavenius & Lindberg, 2018).
Læs mere
Du kan læse mere om implementering af FFT her
Kilder
Kessing & Scavenius (2016). Funktionel Familieterapi. Midtvejsevaluering af implementeringen. SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd: pp. 1-48.
Lindberg & Scavenius (2018). Implementering af FFT i Danmark. Erfaring med Funktionel familieterapi i danske kommuner og organisationer. VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd: pp. 1-18.