Opsporing af personer udsat for vold i nære relationer kan være en længerevarende proces, og det er vigtigt, at fagprofessionelle såsom sundhedspersonale, psykologer og socialarbejdere gentagne gange spørger ind til vold hos de borgere, de er i kontakt med.
Opsporing af voldsudsatte kan overordnet opdeles i to metoder:
- Systematisk opsporing indebærer, at fagpersoner stiller spørgsmål om vold til alle borgere, de er i kontakt med, uanset om der er mistanke om vold. Ved denne metode anvendes ofte et standardiseret sæt af spørgsmål.
- Ved individuel opsporing stilles der derimod kun spørgsmål til borgere, hvor der er konkret mistanke om vold. I denne metode kan der også drages nytte af standardiserede spørgsmål eller en dialogbaseret tilgang.
Hjælp til voldsudsatte vil afhænge af den enkeltes situation og behov. Det kan være tilbud om krisecenterophold, risikovurdering og sikkerhedshåndtering, rådgivning og samtaler om vold. Læs mere om det i vores udgivelse 'Anbefalinger til en kommunal indsats mod vold i nære relationer'.
Anbefalinger til en kommunal indsats mod vold i nære relationer
Opsporing af voldsudøvere
Udøvelse af vold mod sin partner eller familie er tabubelagt og kan være meget skamfuldt. Udøvere kan mangle viden om, at volden har følgevirkninger for deres partner og børn, og kender måske ikke til steder, hvor man kan få hjælp.
Det kan øge motivationen for at søge hjælp, at fagpersoner er opmærksomme på tegn på voldsudøvelse, og at de orienterer om hjælp eller tager en samtale med borgeren om tegn på vold. Hjælp til voldsudøvere kan være et tilbud om psykologbehandling, rådgivningsforløb eller rådgivningssamtaler.
Ved bekymring om akut fare for partner og børn, skal man henvende sig til politiet.
Opsporing styrkes, hvis organisationen har klare retningslinjer for rutinemæssig opsporing og håndtering af voldssager, vurdering af borgerens sikkerhed, overholdelse af relevant lovgivning og tydelige henvisningsmuligheder.
Det vil være gavnligt at tænke opsporing og indsatser ind i eksisterende praksis på tværs af sektorer. Et fast samarbejde mellem involverede aktører i indsatsen kan med fordel etableres og understøttes.
Børn i familien
Ved opsporing af vold, hvor der er børn i familien, er det vigtigt at være opmærksom på særlig lovgivning og hjælp til børn. Det kan du læse mere om i vores 'Anbefalinger for god kvalitet i kommunernes indsats mod overgreb mod børn og unge' og i vores udgivelse 'Den professionelle tvivl. En håndbog om tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge'.
Anbefalinger for god kvalitet i kommunernes indsats mod overgreb mod børn og unge
Den professionelle tvivl. En håndbog om tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge