Håndtering af sikkerhed

Risikovurdering af voldsudsattes situation er essentiel for at forhindre eskalering af vold og sikre, at hjælpen virker. Det indebærer brug af risikovurderingsværktøjer og kompetente fagpersoner, der kan udarbejde og tilpasse sikkerhedsplaner. Organisatorisk understøttelse af fagpersoner er vigtigt for at sikre, at risikovurderinger udføres korrekt, så voldsudsatte får den nødvendige beskyttelse.

Personer, der er udsat for vold i nære relationer, kan være udsat for mange forskellige former for vold samtidig - fra psykisk vold, trusler om vold til fysisk vold og stalking.

Selv når voldsudsatte personer har brudt med den voldelige partner, kan de stadig udsættes for vold, og i nogle tilfælde forværres voldsudsættelsen efter et brud.

Det er derfor vigtigt at udarbejde en risikovurdering, der indbefatter, at volden afdækkes, og at der udarbejdes en sikkerhedsplan, så de rette hjælpe- og sikkerhedsforanstaltninger kan iværksættes over for den voldsudsatte, og den rette intervention kan iværksættes over for voldsudøveren.

Risikovurderinger og sikkerhedsplaner skal løbende revurderes, så de afspejler udviklingen af volden.

Værktøjer til risikovurdering

I Danmark benyttes tre typer af risikovurderingsværktøjer:

  • SARA-V3 (fokuserer på vold i nære relationer og partnervold)
  • SAM (rettet mod stalking)
  • PATRIARK-V2 (rettet mod æresrelaterede konflikter).

Social- og Boligstyrelsen anbefaler, at disse værktøjer anvendes til at risikovurdere, og at risikovurderinger foretages løbende for at sikre, at den rette indsats kan iværksættes. Efter vurderingen laves en sikkerhedsplan, der angiver de rette sikkerhedsforanstaltninger.

Læs mere om SARA-V3 på vores hjemmeside.

Spousal Assault Risk Assessment Version 3 (SARA-V3)

Pernille Bak tilbyder kurser i de tre risikovurderingsværktøjer SARA-V3, SAM og PATRIARK-V2.

Kom på kursus i brugen af SARA-V3, SARA:SV, SAM og PATRIARK-V2 (Risikovurderingskurser v/Pernille Bak)

Nationalt Center mod Æresrelaterede Konflikters (MÆRK) sikkerhedskonsulenter tilbyder gratis rådgivning til fagpersoner og borgere om æresrelaterede konflikter. De kan hjælpe med eller udarbejde en risikovurdering med udgangspunkt i risikovurderingsværktøjet PATRIARK-V2.

Sikkerhedskonsulenterne (MÆRK)

Mærk tilbyder løbende kurser i risikovurderingsværktøjet PATRIARK-V2.

Arrangementer (MÆRK)

Dansk Stalking Center anbefaler fagpersoner at kontakte politiet ved alvorlig bekymring om sikkerhed eller søge sparring hos Dansk Stalking Center, der har erfaring med og uddannelse i at vurdere sikkerhed og anvendelse af screenings- og risikovurderingsredskaber.

Læs mere om stalking på Dansk Stalking Centers hjemmeside, hvor du også finder råd og vejledning til fagpersoner.

Fagpersoner (Dansk Stalking Center)

Dansk Stalking Center tilbyder kurser i risikovurderingsværktøjet SAM.

Certificeringskurser (Dansk Stalking Center)

Kontakt

Lise Barlach
S: Specialkonsulent