MBT-A er målrettet børn og unge med selvskadende adfærd, som har behov for øget evne til at kunne forstå egnes og andres handlinger og øget indsigt i, hvordan disse handlinger påvirker andres og egne følelser og tanker.
MBT er oprindeligt udviklet til behandling af voksne med personlighedsforstyrrelser og er videreudviklet i en særudgave rettet mod børn og unge under 18 år med selvskadende adfærd (MBT-A).
Målgruppen for MBT-A er børn og unge, der er præget af manglende eller svækket evne til mentalisering. Det betyder, at barnet/den unge har svært ved at forstå sine egne og andres mentale tilstande, hvilket vanskeliggør følelsesmæssig regulering. Dette kan øge sandsynligheden for at handle impulsivt.
MBT-A og familieterapi
Børn og unge, der modtager MBT-A, skal som udgangspunkt altid modtage familieterapi. Derfor indgår familien i målgruppen og inddrages efter en konkret vurdering. Familieterapi kan undlades, hvis det vurderes, at den nærmeste familie ikke kan fungere som ressourcepersoner.
Ikke alle profiterer af MBT
For børn og unge med selvskadende adfærd, som også har indlæringsvanskeligheder, autisme, er psykotiske eller har en spiseforstyrrelse, vides det endnu ikke, om de også vil have gavn af MBT. For børn og unge, hvor selvskaden har svære fysiske, psykiske og sociale følger, kan der være behov for at arbejde direkte med reducering af selvskaden, inden der anvendes MBT (Møhl, 2015).
Kilder
Møhl, B. (2015). Selvskade: Psykologi og behandling.. (1. udg.). Kbh: Hans Reitzels Forlag.