Unge piger med autisme

Puberteten er en sårbar tid for alle unge, men især for de piger med autisme, der måske ikke har fået støtte til at håndtere deres vanskeligheder, kan puberteten være særligt udfordrende.

I ungdomsårene vender de fleste unge sig i stigende grad mod jævnaldrende og vælger selv sociale relationer. Der er forventninger til, at en ung pige begynder at gå op i, hvordan hun ser ud, og begynder at interessere sig for mode og make-up. Mange med autisme, både piger og drenge, går ikke op i deres udseende og sætter ofte komfort over stil.

Nogle unge piger med autisme vælger en bestemt stil og følger den til punkt og prikke. Det kan være Goth, Manga (japansk tegneserie) eller stilen fra et bestemt årti. Derfor kan unge piger med autisme virke påfaldende for deres jævnaldrende og risikere at blive holdt udenfor.

Når adgangen til sociale fællesskaber er begrænset, eller man af forskellige årsager udelukkes fra de steder, hvor man kan indgå i sociale relationer, har man mindre mulighed for at udvikle sine sociale kompetencer.

Unge piger og kvinder med autisme beskriver ofte en grundlæggende følelse af ensomhed og social isolation. Det starter ofte, når pigerne er 8-12 år og kan fortsætte ind i teenageårene, hvor det bliver særligt tydeligt, at den enkelte pige måske er socialt isoleret.

Unge med autisme kan have vanskeligt ved at aflæse andres signaler og følge med i det sociale spil. Pigerne har en særlig risiko for at falde igennem socialt, fordi det forventes, at piger generelt har gode sociale kompetencer.

Piger med autisme kan have svært ved at gennemskue de spil, der foregår i en pigegruppe. Samtidig forventes det af pigerne, at de knytter stærke bånd til veninder.

Forældrerollen er anderledes, når ens barn har en funktionsnedsættelse, også når barnet bliver teenager, og processen med at løsrive sig fra sine forældre går i gang. Ofte spiller forældrene en meget central rolle i pigernes liv - også der, hvor man i andre tilfælde ville forvente, at pigen skal kunne klare sig selv. Det kan se ud som om, at forældrene har svært ved at give slip. Men ofte stiller forældrene sig til rådighed i den grad, som pigen har brug for dem.

Pigerne selv beskriver ofte, at det er frustrerende stadig at være afhængig af sine forældre som ung og voksen, men at de ofte har behov for hjælp og støtte fra deres forældre.

Tegnene på autisme kan blive mere påfaldende i forbindelse med menstruation og de hormonelle forandringer, som det medfører. I de perioder kan piger med autisme have ekstra behov for forudsigelighed og tryghed.

Piger med autisme kan være meget sensitive over for de kropslige forandringer, der opstår i tiden op til menstruationen. I en undersøgelse var 75 % af de piger, der deltog, meget påvirkede af humørsvingninger, døsighed, vanskeligheder med at koncentrere sig, stærk lyst til mad, glemsomhed, tvangstanker og øget trang til at holde sig hjemme.

Menstruationen kan også være meget uregelmæssig og kan komme gennemsnitligt lidt senere, end hos piger uden autisme.

Nogle unge piger med autisme vil gerne have en kæreste, mens andre ikke vil. Der er gode eksempler på sunde kæresteforhold, men unge piger med autisme kan have en særlig sårbarhed i forhold til kærlighed og sex. Nogle unge kvinder med autisme kan have en kæreste, fordi det forventes af dem.

Det er vigtigt at fortælle den unge pige med autisme. at det er OK at sætte grænser, og støtte hende i at finde ud af, hvad hun vil og ikke vil.

Senest opdateret 18-04-2023

Kontakt

Dorthe Bevensee
S: Specialkonsulent

Ring til VISO og få rådgivning

VISO yder faglig rådgivning til borgere og fagfolk på det mest specialiserede område.

Ring på 72 42 40 00
9.00-15.30 (fredag 15.00)