Det kan være svært at opdage og håndtere sager om overgreb. For at sikre at barnet får den rette hjælp og støtte, er der derfor flere fagpersoner involveret før, under og efter en sag. Hver fagperson bidrager med specialiseret viden og faglige perspektiver.
Før en sag
Sparring med kollegaer, ledelse eller samarbejdspartnere om sin bekymring for et barn er en central del af at opspore overgreb. Flere faglige perspektiver på et barns mistrivsel understøtter beslutningen om, hvorvidt der skal sendes en underretning.
Social- og boligstyrelsen anbefaler, at kommuner og arbejdspladser etablerer systematiske arbejdsgange og faste rammer for tværfaglig sparring. Derudover anbefaler Social- og Boligstyrelsen at der på den enkelte arbejdsplads er tid og rum for refleksion i personalegruppen og en åben kultur for at tale om bekymring for overgreb mod et barn. (den proff tvivl s. 14-20)
Læs mere under opsporing
Under en sag
Myndighedsrådgiveren har ansvaret for sagen og for at indhente relevante tværfaglige perspektiver. Ud fra de forskellige perspektiver og oplyser i sager beslutter myndighedsrådgiveren om barnet har behov for støtte, og hvilke støtte der skal iværksættes.
Fagligheder der kan være involveret i en sag om overgreb:
- De danske børnehuse
- Politi
- Retsmedicin
- Sygehusvæsen
Det er Social- og boligstyrelsens anbefaling, at myndighedsrådgiver altid benytter børnehuset i sager, hvor der er bekymring, mistanke eller viden om overgreb, og følger børnehusenes anbefalinger til barnets behov for støtte. Det er også Social- og boligstyrelsens anbefaling at politi, retsmedicin og sygehusvæsen deltager i børnehussamarbejdet, hvor det er relevant. Det sikrer, at barnet får en tværsektoriel indsats af høj faglig kvalitet.
Læs mere under håndtering
Efter en sag
Mangler, men samme opbygning som før og under
Forældresamarbejde
Vigtigt i alle dele af processen. IKKE SKREVET
Inddragelse af barnet
Der ligger gode intentioner bag det store fokus på tværfagligt samarbejde i sager om overgreb. Undersøgelser peger dog på, at fagpersonernes rolle i sager om overgreb ikke altid er tydeligt for barnet. Det er heller ikke tydeligt for barnet, hvordan viden deles, og hvilke konsekvenser der kan være forbundet med at fortælle om vold/seksuelle overgreb. (udfordringsbilledet s. 15).
Social- og boligstyrelsen anbefaler derfor, at fagpersoner i en sag om overgreb inddrager barnet i sagen og er gennemsigtige og tydelige overfor barnet gennem hele forløbet. Inddragelse af børn skal altid ske under hensyn til barnets alder og modenhed.
Læs mere om inddragelse