Personer med svære spiseforstyrrelser har udfordringer i forbindelse med ernæring og måltider. Her kan måltidsstøtte være relevant. Måltidsstøtte handler om at motiverer personen til at gennemføre spisning og støtte personen i at håndtere negative og ambivalente følelser, der kan opstå i forbindelse med spisningen. Måltidsstøtten har til formål at støtte borgeren i at opbygge og genoprette en form for normalitet omkring mad og spisning. Måltidsstøtte er særligt relevant i forhold til personer der har uhensigtsmæssig eller utilstrækkelig spisning, med diagnoserne anoreksi og bulimi.
Formålet med måltidsstøtten kan varierer. For nogle handler det om at tage på i vægt, mens det for andre kan handle om at håndtere de udfordringer, følelser og tanker der opstår, under og efter et måltid.
Måltidsstøtte kan eksempelvis omfatte støtte til planlægning af indkøb, madlavning og spisning. Måltidsstøtte kan også indebære at man arbejder med forholdet til mad, forbindelse til egen krop, følelsesregulering og indblik i eget følelsesliv samt flere handlemuligheder og færdigheder i spisesituationer.
Måltidsstøtte indebære også at etablere faste spisetider i en rolig atmosfære for at mindske angst. Omgivelsernes struktur og rutine reducerer usikkerheden omkring måltidet og fremmer tryghed for personen med spiseforstyrrelse.
For børn og unge er det centralt at rådgive og træne forældrene eller andre omsorgspersoner i at støtte barnet eller den unge under måltidet, håndtere konflikter og eventuelt modstand mod spisning.
Ernæringsterapi kan supplere måltidsstøtten, hvor en diætist oplyser om kroppens behov, og hjælper med at bryde uønskede spisevaner og fokusere på normalisering af spisning.
Måltidsstøtte handler således ikke blot om ernæringsmæssig støtte, men også om strukturelle og følelsesmæssige forhold.